Vlada odlučila da uštedi 15,7 milijardi dinara

Objavljeno: 30.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Vlada  Srbije usvojila je juče plan štednje. Restrikcije su proglašene u svim ministarstvima, deo novca fondova preći će u budžet, a spisak projekata iza kojih garancijama stoji država je skresan. Očekuje se da će usvojen program sačuvati 15,7 milijardi dinara do kraja godine.

Cilj je da se „minus“ na kraju godine zadrži na 152 milijarde dinara na nivou čitave države. Da bi se poštovao dogovr sa MMF, na kraju marta trebalo je da dođe do najviše 26 milijarde dinara. Februar je, međutim, dobro poljuljao planove budžeta.

U štednju se kreće od troškova putovanja, specijalizovanih i usluga po ugovoru, popravki, potrošnog materijala, mašina.. Do kraja godine na njima će se sačuvati 4,8 milijardi dinara.

- U februaru su prihodi pali za 20 odsto, delom zbog krize u evrozoni, a ponajviše zbog pada privredne aktivnosti usled zime.  Štednjom, međutim, nisu obuhvaćena socijalna davanja, plate i penzije, kao ni podsticaji za poljoprivredu i industriju. Neće trpeti ni ulaganja u infrastrukturu - obrazložio je u četvrtak mere Vlade Dušan Nikezić, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Budžet treba, i to za čak 10,89 milijardi dinara, da „ojačaju“ prihodi raznih fondova - od onih u oblasti kulture, preko Fonda za zaštitu životne sredine do Ministarstva za infrastrukturu i energetiku.

Plan štednje predviđa i značajno manje projektno zaduživanje kod domaćih kreditora. Umesto da na ovo ode 115 miliona evra tokom 2012. trebalo bi da se potroši 17,5 miliona evra.

Štednja je skratila i spisak firmi iza kojih je država stala kao garant zaduživanja kod poslovnih banaka. Opstala su samo četiri projekta - izgradnja hangara „Jat tehnike“, stanovi na mestu „Stepa Stepanović“, refinansiranje dugova „Galenike“ i održavanje likvidnosti „Jatervejza“. Umesto 432,5 miliona evra, budžet javnim preduzećima i instucijama tokom 2012. godine nudi garancije od ukupno 120 miliona evra. To znači da će bez garancije ostati „Srbijagas“, ali i stambeni kompleks na Novom Beogradu.

Vlada je u četvrtak usvojila i Uredbu o povraćaju poreza na dodatu vrednost za bebi hranu i opremu. Roditelji će imati pravo da povrate ovaj porez ako su kupovali mleko, kaše, kolica, krevetac, stolice za hranjenje, sedišta za automobil i pelene. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana