EUR 117,58 USD 99,50 CHF 109,04

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 05.08.20. :: 117.5812 rsd

Evrozona bez Grčke?

Objavljeno: 11.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Iako iz Atine stižu glasine o kakvom-takvom napretku u pregovorima o novoj vladi, mogućnost bankrota Grčke i njen eventualni izlazak iz evro-zone i dalje je predmet žestokih rasprava. Kako bi to izgledalo?

U martu je još sve izgledalo dobro. Evropska unija je odobrila drugi paket pomoći za Grčku od 130 milijardi evra. Dogovoren je i istorjiski otpis dugova. Agencije za finansijski rejting, koje su ubrzale propast zemlje, ponovo su snizile rejting Grčke. No, skupo plaćeni mir nije dugo trajao. Grci su na parlamentarnim izborima u nedelju stavili političare pred naizgled nerešiv zadatak. Oni treba da formiraju vladu koja će da ispuni zahteve Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije o štednji, a istovremeno i da zadrži evro. Dalje pomoći Grčkoj će biti samo ako ona nastavi sa štednjom - jasna je poruka kreditora. Međunarodni finansijski štit EFSF već je uputio svojevrsno upozorenje Grčkoj, jer je umesto pet milijardi evra aktuelne tranše u Atinu poslao - četiri milijarde.

Za sada još sve ukazuje na to da će u junu morati da se održe novi izbori. Ali, pre kraja juna, Grcima će trebati daljih 30 milijardi evra, kako bi ostali solventni.

Drugim rečima, Grcima ne preostaje ništa drugo do da ipak daju svoje glasove dvojim etabliranim strankama - koje su zemlju i dovele do ivice ponora. Ako to ne učine, bankrot će teško moći da se izbegne. A šta će se onda desiti? Takav bankrot bi mogao da dovede do ekonomskog haosa u Grčkoj. Vlada više ne bi mogla da isplati plate svojim službenicima, snabdevanje vodom i strujom bi se prekinulo, preduzeća bi masovno odlazila pod stečaj. Atina bi morala i da obustavi vraćanje dugova, što bi pre svega pogodilo grčke banke, u čijim rukama se nalazi najveći broj grčkih državnih obveznica.

Osim toga, „moglo bi doći do pravog juriša na te banke“, kaže Kristijan Šulc iz banke Berenberg, „jer, grčki ulagači će pokušati sve da povuku svoj novac iz banaka i da ga prebace u inostranstvo.“

Bankarski sektor bi bio ruiniran, a to bi se loše odrazilo i na druge banke u Evropi. Stručnjaci ipak polaze od pretpostavke da posledice po banke u inostranstvu neće biti tako teške. Posle otpisa dugova, u njihovom posedu bi trebalo da je još oko 40 milijardi u vidu grčkih obveznica. No, sve manje političara strahuje i od eventualnog širenja takvog scenarija na druge zemlje. Tako je stručnjak Stranke slobodnih demokrata za budžet Oto Frike, rekao da „neuređeni stečaj više ne plaši ljude jer zemlje evro-zone poslednjih meseci i nisu radile ništa drugo do pripremale se za takav slučaj. Bitno bi se smanjila i spremnost drugih zemalja da ponovo pomažu Grcima da se izbave iz haosa u koji su se, kako to većina misli, dobrovoljno i survali“. Doduše, zemlje evro-zone ne nameravaju ni da sede skrštenih ruku. One bi verovatno pokušale da zaslade Grčkoj istupanje iz evrozone jakom novčanom injekcijom.

Sledeći logičan korak za Atinu bi bio da se ponovo uvede stara valuta - drahma. Nova drahma bi u odniosu na evro bila oslabljena za 50 odsto. Doduše, grčki proizvodi bi tako namah postali konkurentniji na tržištu, ali za Grke situacija time ne bi postala bolja, kaže ekonomski stručnjak Jirgen Mates za Dojče vele, jer, „finansijske obaveze bi država i dalje morala da ispunjava u evrima...“ Morao bi da usledi još jedan otpis dugova. No, taj korak nije isključen ni u okviru sadašnjeg kursa štednje i spasavanja zemlje. Izlazak Grčke iz evrozone bi značio realan gubitak za Nemačku centralnu banku jer bi ona morala da se odrekne 40 milijardi evra, što nije malo, ali bi nemački budžet to preživeo. Neki čak smatraju da bi grčki bankrot pročistio evro-zonu. 27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorimaPogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.18

ostavite komentar