Nemačka na krizi zaradila 100 mlrd. evra

Objavljeno: 23.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Capital

Nemačka je zahvaljujući evropskoj finansijskoj krizi uštedela desetine milijaradi evra, pošto je privukla investitore kao zemlja sigurna za njihov novac.

Zemlje poput Italije i Španije moraju da plaćaju sve veće kamate na dalje zaduživanje na finansijskim tržištima, zbog sumnji u njihove privrede i lošeg stanja državnih finansija, prenose agencije. Ove visoke kamate biće veliki teret za njihove ekonomije u narednim godinama.

Sa druge strane, finansijski zdrava Nemačka pozajmila je milijarde evra po rekordno niskim kamatama, a u nekim slučajevima one su bile negativne, što znači da su investitori plaćali Vladi u Berlinu da joj pozajme novac.

Nemačka je najveća evropska ekonomska sila i davalac najvećih sredstava u krizne fondove evrozone, sa društvenim proizvodom od 2,6 triliona evra.

Njena ekonomija beležila je stabilan rast u poslednje dve godine i sprečila povratak recesije u evrozonu u prvom kvartalu.

Država je nedavno prodala obvezica koje će biti naplaćene za deset godina po kamati od oko 1,5 odsto, a prošle sedmice prodala je obveznice vredne pet milijardi evra po kamati od minus 0,06 odsto. Investitori će naplatiti ove hartije od vrednosti za dve godine.

Drugim rečima, investitori gube novac i plaćaju Nemačkoj za mogućnost da sklone novac na sigurno u narednih nekoliko godina.

- Nemačka će samo ove godine uštedeti 10 milijardi evra zahvaljujući niskim kamatama - izjavio je ekonomista Jens Bojsen-Hogrefe sa Instituta za svetsku ekonomiju iz Kila.

Pojedini analitičari navode da je kriza u evrozoni Nemačkoj već donela dobit od oko 100 milijardi evra, što će Vladi omogućiti ulaganja u privredni rast i doprineti umanjenju državnog duga u vreme dok ostale zemlje evrozone grcaju u problemima.

Bojsen-Hogrefe procenjuje da će Nemačka uštedeti oko 68 milijardi evra do 2022. godine zahvaljujući hartijama od vrednosti koje je prodala od 2009. godine. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana