U Srbiji milion stanova pod hipotekom

Objavljeno: 27.07.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

U javnosti se poslednjih dana vodi široka rasprava o tome da li će cene nekretnina i dalje padati, ili su dodirnule donju granicu vrednosti i niže ne mogu.

Sekretar Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić kaže da će mnogi investitori morati da snize cene stanova jer neće moći da servisiraju kredite, a povećavaće se i ponuda stanova, ukoliko banke budu prinuđene na to da aktiviraju hipoteke, pod kojima je u Srbiji čak 934.000 stanova!

Rodić je objasnio da su tu ubrojane i garancije za kupovinu automobila i slično, međutim, ukoliko zbog krize zaškripi prilikom otplate rate za kupljeno, na tapet dolazi stan. Rodić je mišljenja da je neminovno da cene stanova nastave pad, posebno onih veće kvadrature.

Dragan Rabatić, direktor prodaje u jednoj od najstarijih novosadskih agencija za promet nekretnina Solis, kaže da su 'džaba sve kalkulacije investitora koliko su uložili u izgradnju ili opremanje stanova, džaba ubeđivanje vlasnika zemljišta da ima divan pogled na reku ili park ako nema kupaca. Oni su ti čija je zadnja'.

Garsonjere se prodaju za oko 1.000 evra kvadrat, a ima manjih stanova i za 700 evra kvadrat. Onaj ko traži što jeftiniji stan samo da reši krov nad glavom, uglavnom ne bira lokaciju, više želi da dobije kvadrat više na periferiji nego skučen prostor bliže centru.

Rabatić priča da je do samo pre dve godine bilo nezamislivo da se dvosoban stan na Novom naselju u Novom Sadu proda za manje od 1.000 evra kvadrat, a sada se nude po 800. Ne zato što prodavcima ne treba novca kao pre dve godine, nego što su svesni da više ne mogu dobiti. A uvek je realno ono što se i realizuje, a ne što se ceni.

On kaže da je uveren u to da je u Srbiji prošlo vreme nerealno visokih cena stanova, i procenjuje da će one i dalje polako kliziti nadole jer se potražnja iz brojnih razloga smanjuje. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana