Crni rekord - nezaposleno 754.967 građana

Objavljeno: 09.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Poslu se u junu nadalo 754.967 građana. Prema najnovijim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, red se, u odnosu na maj, skratio za 7.609 imena, ali je ovo pomeranje - od svega jedan odsto - beznačajno.

Šanse da se spisak nezaposlenih osetnije "istopi" gotovo su nikakve.

- Bez aktivnih mera države nema ni govora o tome da makar stabilizujemo ove negativne trendove, a kamoli da podignemo nivo zaposlenosti. Stopa nezaposlenosti je 25,5 odsto i značajno je podignuta u odnosu na novembar kada je takođe bila veoma visoka i iznosila je 23,7 odsto - smatra Goran Nikolić, ekonomista.

- Zato je neophodan podsticaj države preduzetnicima i to, pre svega, kroz mnogo povoljnije kredite. Tek tada bismo mogli da utičemo na dodatna upošljavanja.

Nikolić smatra da bi zadržavanje na "statusu kvo" bio optimističan scenario jer sve zapravo ukazuje na to da će doći do novih otpuštanja.

- U situaciji kada imamo pad BDP i istovremeno rast produktivnosti, jer se sve češće radi sa mašinama, neminovno je da će potreba za novim radnicima biti sve manja - ocenjuje ovaj ekonomista.

A situacija je već sasvim alarmantna. U NSZ kažu da najveće učešće u registrovanoj nezaposlenosti imaju oni u najboljim godinama. Tako je, trenutno, na birou čak 13,62 odsto nezaposlenih starosti od 25 do 29 godina, a potom onih imeđu 30 i 34 godine - 12,47 odsto.

Ako se pak pogleda obrazovna karta, najveći red zauzimaju oni sa diplomom srednje škole. Posao, međutim, čekaju i 52 doktora nauka!

U zavisnosti od toga koliko su potkovani znanjem, uveravaju nas u NSZ, zavisiće i dužina čekanja na prvu platu. Prosečno se na Birou provede tri godine i šest meseci. Ipak, čak 483.250, odnosno 64,05 odsto, posao čeka duže od 12 meseci, što se već tretira kao "dugoročna nezaposlenost".

- Osnovni razlog za dugoročnu nezaposlenost je slaba ponuda poslova na tržištu, ali i činjenica da do posla teže dolaze oni koji nemaju odgovarajuće kvalifikacije ili uopšte nemaju školu - objašnjava Dragan Đukić, direktor Sektora za posredovanje u zapošljavanju.

- Činjenica je i da oni sa diplomom fakulteta do posla dolaze duplo brže nego oni sa srednjom školom. Ali, dodaje Đukić, i "neadekvatna diploma" može da košta:

- Arheolozi i istoričari umetnosti u proseku na posao čekaju šest godina, iako je prosečno trajanje nezaposlenosti fakultetski obrazovanih godinu i osam meseci.

Ima i onih zanimanja, dodaje, koja je vreme pregazilo pa se tako gotovo bez ikakvih šansi na birou godinama "čekiraju" daktilografkinje. 

KORAK NAPRED, DVA NAZAD

Spisak nezaposlenih je u januaru bio duži za 9.199 osoba ili 1,20 odsto, a u odnosu na jun prethodne godine danas je smanjen za 1.288 lica, odnosno 0,17 odsto.

CRNA GORA NAS SPASLA 

Crna Gora je od početka godine do danas izdala 18.800 radnih dozvola, od čega je znatan deo otišao u ruke srpskim državljanima, i to zbog sezonskih radova na primorju. Ipak, i ova komšijska republika kuburi sa radnim mestima, ali je njihova stopa nezaposlenosti (12,36) upola manja nego naša.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana