Bristol odustaje od britanske, uvodi svoju funtu

Objavljeno: 16.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, B92, Tanjug

U Britaniji građani sve više gube poverenje u banke pa je stoga grad Bristol najavio da će uvesti u upotrebu sopstvenu valutu, bristolsku funtu.

Ta nova valuta, koju će moći da koriste samo kompanije u Bristolu koje se za to prijave, biće puštena u promet u septembru, a organizatori su zasuti zahtevima lokalnih firmi koje žele da se uključe u taj projekat, prenela je agencija AFP.

Ideja uvođenja bristolske funte je "oduševila ljude", u vreme dok Britaniju trese recesija, a ugled tamošnjih banaka je okrnjen skandalima, dok ministri otvoreno govore o mogućem kolapsu evrozone, čija Britanija nije članica, izjavio je jedan od organizatora, Kiran Mandi.

Stotine firmi su se prijavile za učešće u projektu, od čuvenog centra za umetnost "Arnolfinija" pa do lanca prodavnica delikatesne robe "Čandos", a uvođenje valute je moralo da bude pomereno sa maja na 19. septembar zbog velikog interesovanja.

Na novčanicama se nalaze simboli lokalnog ponosa, uključujući pisca religijskih tekstova Hanu Mur, kao i avion "konkord", koji je delimično proizveden u Bristolu.

Drugi britanski gradovi su takođe pokušavali da uvedu lokaknu valutu ali je Bristol, u kojem živi pola miliona ljudi, prvi veći grad koji to radi, pri čemu je njihov projekat veoma ambiciozan.

Organizatori navode da će firme plaćati lokalne poreze u bristolskim funtama, a tamošnja opština je ponudila svojim zaposlenima, kojih ima 17.000, da dobijaju deo plate u toj valuti. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana