Oročio 25.000 evra i ostao bez njih

Objavljeno: 16.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Dragan Đorđević (39) iz Ljiga oročio je 25.000 evra u ekspozituri KBC banke u ovoj varošici, a kad je novac hteo da podigne, saznao je da - para nema!

Evre je, prema sopstvenom priznanju, podigao njegov sugrađanin, Mileta Ćirjanić, šef ekspoziture, koji je u međuvremenu otišao u Ameriku.

Đorđević se odmah obratio KBC banci, od koje je dobio odgovor da je, prema dokumentaciji, u martu 2009. godine na tri meseca oročio 20.000 evra, što je svojim potpisom potvrdio. Stoga, banka ne prihvata tvrdnju klijenta da je na štednju dao 25.000 evra.

- Kad sam Ćirjaniću na štednju predao 25.000 evra, sačinio je dokument, najverovatnije ugovor, koji sam potpisao, ali mi nije dao nijedan primerak - kaže Dragan Đorđević.

- Po isteku tri meseca, na koliko su evri bili oročeni, Ćirjanić me pozvao u banku da potpišem papir da sam novac podigao. Objasnio mi je da je otvorio drugi račun i da od tog trenutka, na osnovu potvrde o uplati, teče novi rok oročene štednje i da je to redovan, uobičajeni postupak.

Đorđević ističe da mu je naredna tri meseca Ćirjanić isplaćivao kamatu na oročenih 25.000 evra. Takođe, objasnio mu je da radi produženja oročavanja ne mora da dolazi u banku, sem ako odluči da devizni ulog podigne.

- Kad sam početkom marta 2011. godine otišao u banku i predočio da ću, kad istekne poslednje oročenje, novac da podignem, umalo me na šalteru nije strefio šlog - kaže Đorđević.

- Uz izvinjenje, Ćirjanić mi je rekao da na mom računu više nema para, jer je on podigao sve do poslednjeg evra! Molio me je da ga ne prijavljujem i da će novac da vrati.

U dokumentaciji KBC banke stoji da je Đorđević, po isteku prvog oročenja, u junu 2009. godine, podigao 20.000 evra. Naknadno je saznao da je od 25.000 evra, koliko mu je dao, Ćirjanić odmah 5.000 evra stavio sebi u džep!

- Priznao mi je da je uzeo tih 5.000 evra, što je prećutao pri potpisivanju dokumenata koje nisam dobro zagledao - kaže Đorđević.

- Tada mi je Ćirjanić priznao i da mi je kamatu novcem banke plaćao za oročenih 20.000 evra. Da ne bih nešto posumnjao, za vreme prvog oročenja Ćirjanić mi je svojim novcem isplaćivao kamatu za tih 5.000 evra koje je bez mog znanja uzeo.

Pošto Ćirjanić, iako je obećao, novac nije vraćao, Đorđević je odlučio da ga prijavi. Nakon toga, bankarski službenik napisao je i potpisao priznanicu da duguje 25.000 evra, uz obavezu da ih vrati.

- Ćirjaniću sam rekao da ne prihvatam da mi on umesto banke vrati novac - kaže Đorđević.

- Ubrzo je Ćirjanić otišao u Ameriku i više se u Ljigu nije pojavio. KBC banka nije prihvatila da mi novac nadoknadi, pa sam pokrenuo parnicu za naknadu štete, a protiv Ćirjanića sam podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu. Kako čujem, izgleda nisam jedini kojeg je Ćirjanić na sličan način prevario!

ODGOVOR BANKE

Oročena sredstva, koja su sa kamatom iznosila 20.295,28 evra, podignuta su 18. juna 2009. godine, što je potvrđeno potpisom. Od tog momenta, sredstva nisu ponovo oročena, niti u sistemu banke postoji ikakvo oročenje na Đorđevićevo ime. Zbog toga, KBC banka ne može da prihvati tvrdnje Đorđevića da je novac ponovo oročio. Što se tiče izjave šefa ekspoziture, da će evre vratiti, u pitanju je privatni dogovor i banka ne može snositi nikakvu odgovornost za novac koji je Đorđević po ličnom nahođenju ustupio - stoji, između ostalog, u odgovoru KBC banke na prigovor.

IMA DOKAZE

- Nije tačna tvrdnja KBC banke da sam, prema njihovoj dokumentaciji, oročio 20.000 evra. Imam plan isplate depozita iz septembra 2009. godine, overen pečatom KBC banke, gde stoji da sam oročio 25.000 evra. U pitanju je novac koji je moj brat, saobraćajni policajac, naplatio od MUP Srbije, kad je posle 16 godina suđenja vraćen na posao, jer je utvrđeno da je nezakonito dobio otkaz - kaže Đorđević. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana