Inspektori 'češljaju' Razvojnu banku Vojvodine

Objavljeno: 22.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Narodna banka Srbije je započela kontrolu boniteta i zakonitosti poslovanja Razvojne banke Vojvodine, koja je u proteklom periodu "u značajnoj meri koristila državnu pomoć".

- Uz kontinuirano praćenje finansijskog stanja i performansi svih banaka u sistemu i planirane neposredne kontrole, NBS će dodatno intenzivirati kontrolu u svim bankama u kojima je prisutan određeni nivo kreditnih rizika i u kojima struktura vlasništva može da inicira probleme u kontroli rada upravnih i izvršnih odbora od strane vlasnika, odnosno akcionara - navodi se u saopštenju centralne banke.

Kontrola boniteta i zakonitosti poslovanja banke, kako je objašnjeno, obuhvata i kontrolu pravilnosti izvršene klasifikacije potraživanja od strane banke i po tom osnovu izdvojene posebne rezerve za procenjene gubitke, što posredno utiče na kapital i druge pokazatelje poslovanja banke.

NBS je Privrednoj banci Beograd, Čačanskoj banci, Komercijalnoj banci, JUBMES i AIK banci, uputila zahtev da joj u najkraćem roku, najkasnije do 31. avgusta, dostave podatke o broju i identitetu svih pravnih i fizičkih lica koja se nalaze iza postojećih kastodi (castody) računa, kao i o njihovom pojedinacnom ucešću u ukupnom akcionarskom kapitalu. Cilj te provere je da se poveća transparentnost takve vrste udela u bankama.

Centralna banka je ukazala i na odgovornost svih drugih učesnika u kontroli i održavanju stabilnosti finansijskog sistema, upravnih i izvršnih odbora banaka i akcionara.

U tome je značajna uloga, kako je naglasila NBS, i eksternih revizora koji potvrđuju da li finansijski izveštaji banke za određenu godinu istinito i objektivno prikazuju finansijsko stanje, poslovni rezultat i tokove gotovine i da li su urađeni po međunarodnim računovodstvenim standardima.

Mile Jerković kupovao kreditima RBV, prodavao darku Šariću

Kako pišu Novosti, predmet interesovanja nezvanično su krediti koje je banka, u poslednjih godinu-dve, odobravala pre svega velikim novosadskim i vojvođanskim firmama. 

Tek će se videti i da li će predmet provere inspektora NBS biti nenaplativi krediti u vrednosti od oko 6,5 milijardi koje je RBV, na osnovu dogovora bivše republičke vlade i vlade Vojvodine kao njenog većinskog vlasnika, nedavno prenela na Agenciju za osiguranje depozita (AOD).

Novostima je u AOD potvrđeno da je ta agencija preuzela pomenuta nenaplativa potraživanja RBV i da sada pokušava da nađe način da ih, koliko-toliko, naplati.

- Trenutno preduzimamo sve pravne radnje u vezi sa preuzetim potraživanjima, promenama pravnog statusa dužnika, sudskih sporova i slično, a u cilju preciznijeg sagledavanja mogućnosti naplate - kažu u AOD.

Posle tog sagledavanja će, dodaju u ovoj agenciji, uslediti definisanje Programa mera kojim bi se “zaštitio interes poverilaca i naplatio što veći procenat potraživanja”. Sudeći, međutim, po spisku od 60 dojučerašnjih dužnika, u koji je naš list imao uvid, to će biti gotovo nemoguća misija.

Skoro svi dužnici su uglavnom posle loših privatizacija, ili u stečaju ili u restrukturiranju, pa je prinudna naplata potraživanja po zakonu nemoguća. Takvi su, recimo, Poljostroj iz Odžaka (nenaplativ kredit RBV od 518 miliona) i Mladi borac iz Sonte (88 miliona). Oba je, inače, svojevremeno kupio kontroverzni biznismen Mile Jerković, da bi potom ovo drugo prodao narko-dileru Darku Šariću.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana