Tekst objavljen: 22.05.2023 16:45        


A da pritom ne morate da pozajmljujete?

Kako da već tokom ove godine imate više para?

Uvek je dobro imati više para u džepu. Nekada je dodatni keš potreban za neku konkretnu stvar, na primer renoviranje stana ili kupovinu auta, a nekada nam daje sigurnost da ćemo biti spokojni i tokom nekih nepredviđenih događaja.

U jednoj rečenici –para više uvek dobro dođe. Da biste imali više novca potrebno je da, pre svega, vešto upravljate sa onim što imate. To je svakako lakše nego da radite još jedan posao.

Sledeće četiri stvari su osnova zdravih finansija. Ukoliko uspete da ih savladate, bićete mnogo sigurniji u sebe i, generalno gledano, zadovoljniji svojim novčanikom, ali i svojim životom.

  • Kalendar finansija – da vam nikad ne promakne važan dan
Većina od onih koji čitaju ovaj tekst će možda odustati jer ovo smatra suviše napornim. Međutim, ne odustajte! Upravljanje ličnim finansijama nije uopšte toliko zahtevno.

Evo primera: kalendar finansija može da bude najobičniji kalendar koji svako od nas ima na pametnom telefonu. Dovoljno je da u njega upišete kog dana imate neku važnu finansijsku obavezu tokom meseca (primera radi, rata kredita) i da podesite notifikaciju koja će vas podsetiti na bitan datum.

Kada steknete rutinu, ova pomoć vam više neće ni trebati!

  • Napravite lični budžet
Ovo je jedan od osnovnih saveta. Dobri stari papir ili računar i Excel tabela – nije toliko bitno. Najvažnija stvar je da napravite svoj budžet, popišete prihode i predvidite troškove. I naravno, ključno je da se tog budžeta pridržavate.

„Budžet vam govori gde ide vaš novac, pa se posle ne pitate na šta ste ga potrošili“– objašnjava u jednoj rečenici značaj ličnog budžeta američki pisac Džon Maksvel.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


  • Držite sve stavke budžeta na jednom mestu

Ključna stvar kod novca je – dobra organizacija. Isto pravilo važi i kada pravite lični budžet. Malo ljudi zaista ima taj dar dobre organizacije. Ako smatrate da spadate među njih – to je sjajno. Ako niste u toj grupi, onda vam neka od mnogobrojnih mobilnih aplikacija za lični budžet može pomoći. Dovoljno je da malo pretražite po internetu, odaberet onu koja vam se čini najzanimljivijom i pokrenete je na svom telefonu. Posle toga važi isto što i pod 2: pridržavajte se budžeta.

  • Sprečite impulsivnu kupovinu

Ova navika je ubica svakog budžeta. Vidite nešto što vam se svidi, odmah uđete u radnju i...odoše pare.

Evo kako da se rešite te loše navike. Kada idući put vidite nešto što „morate“ da imate, sačekajte nedelju dana pre kupovine. Ako i posle tih nedelju dana želite da kupite tu stvar – onda je možda stvarno vredna vašeg novca. Međutim, pre će desiti da se predomislite.

I na taj način ćete uštedeti novac. Jer, najbolji način da duplirate svoj novac jeste da ga presavijete i – vratite u džep.

Kada imate više novca, onda je lako odlučiti šta želite sa njim: da li želite da štedite, da li ćete da investirateili možda odlučite dakupite neku kriptovalutu.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lične finansije minut za lične finansije saveti o ličnim finansijama saveti o novcu najbolji saveti o finansijama saveti o finansijama kućni budžet finansijska edukacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana