Tekst objavljen: 08.05.2023 16:45        


Štednja i/ili dodatni posao - jedini legalni načini da imate veće prihode

Zašto je štednja važna i kako možete da uštedite?


Više novca u kućnom budžetu nam uvek dobro dođe. Jer - nikad se ne zna na šta možete da potrošite novac. Nekada to može da bude nešto što smo dugo priželjkivali, na primer, novi auto, a nekada to mogu da budu i neki neplanirani troškovi.

Šta god da je u pitanju, više para nikada nije na odmet, a dva su (realna i zakonita) načina da dođemo do neke veće cifre:


Dodatni posao je odlična stvar ukoliko imate dovoljno vremena, energije i znanja, makar kada su u pitanju određene vrste posla.

Ipak, danas ćemo se baviti drugom od malo pre pomenute dve tačke, a to je štednja novca.

Novac "u šteku" vam pomaže u neplaniranim situacijama, ali i doprinosi da ostvarite dugoročne ciljeve.  Postoji nekoliko vrsta štednje, a na vama je da izaberete onu koja će najviše odgovarati vašim navikama i novčanim potrebama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Podrazumeva da od svake plate odvajate sa strane određenu sumu novca i da je ne trošite makar neko vreme. Kada sakupite sumu koju ste sebi zacrtali, onda je možete trošiti na ono na šta ste prvobitno planirali.

  • Štednja u banci
Kada ste u mogućnosti, odvajate novac i stavljate ga na štedni račun u banci. Na taj novac dobijate kamatu i ne podižete ga dok vam ne istekne period oročenja. Ipak, ovaj način štednje može da bude i kontraproduktivan, ako kamate na štednju nisu veće od trenutne visine inflacije, jer u toj situaciju vaš novac samo gubi vrednost.

  • Obveznice
Ova vrsta štednje podrazumeva kupovinu obveznica, koje vam mogu doneti određeni profit putem kamata. Na ovaj način štedite novac, a u nekom trenutku u budućnosti isti možete potrošiti na nešto što vam treba ili što želite.

  • Investicije
Investiranje vam pomaže da ulaganjem u akcije, obveznice ili nekretnine sačuvate svoj novac ili ga čak i uvećate. Investiranje može podrazumevati i određeni rizik, pa je dobro da se pre nego li odlučite da investirate, dobro informišete i edukujete o oblasti u koju želite da investirate.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lične finansije minut za finansije minut za lične finansije saveti za lične finansije finansijska edukacija štednja novca kućni budžet lekcije o novcu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana