Tekst objavljen: 28.11.2022 17:05        


Možda nije lako uštedeti, ali štednja nam pruža mogućnost da ostvarimo svoje želje i ciljeve

Kako vam poseban račun može pomoći da uštedite novac?


Ne kaže se džabe da je štednja vrhunac upravljanja novcem. Ili možda jedan od dva vrhunca, ako imamo u vidu da je se investiranje takođe uzima za značajnu veštinu, kada su naše finansije u pitanju.

Šta nam je sve potrebno za štednju?

Prva stvar koja nam donosi više novca je disciplina. Disciplinovanost je nešto što naše lične finansije naprosto obožavaju, jer sa dobrom disciplinom smo uvek "u plusu" i nemamo velikih glavobolja kada je u pitanju novac.

Naravno, nije svako podjednako disciplinovan, pa samim tim ni jednako uspešan u štednji novca. Međutim, ukoliko imate jaku motivaciju i makar malo discipline, postoje određene stvari koje vam mogu pomoći, naročito ako imate u planu da uštedite neku veću sumu.

Jedna od tih stvari koje vam mogu pomoći je definitivno poseban, namenski račun u banci, koji će vam služiti samo za novac koji ostavljate "sa strane".

Koje mogu biti prednosti ako se odlučite za ovaj pristup u štednji?

  • Sav novac će biti na istom mestu i bezbedan

  • Nema bojazni da ćete potrošiti više nego što ste planirali tog meseca, jer je u pitanju odvojeni račun

  • Deo novca se automatski od svake plate odvaja na drugi račun

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Treba napomenuti da se treća stavka sa gornjeg spiska ne podrazumeva sama po sebi, ali je savet da svakako podesite svoj "glavni" račun da se sa njega svakog meseca određena cifra prebacuje na štedni račun.

Klasična oročena štednja u bankama se trenutno ne isplati, zbog nepovoljnih kamatnih stopa. Štednjom novca možda možete ući u rizik da deo njegove vrednosti zbog inflacije jednostavno "ispari", ali, osim podizanja kredita kod banke, ne postoji drugi legalan način da dođete do sume koja vam treba osim da štedite (ovde ne računamo nasledstvo).

Ko god je dovoljno disciplinovan da uštedi novac bez posezanja za onim što je odvojio "sa strane" - njemu ovaj posebni račun ni ne treba. Ipak, ako znate da niste baš toliko disciplinovani (retko ko zaista jeste) - onda je ova mala pomoć u vidu dodatnog računa prava stvar za uštedu novca. To može biti običan tekući račun čije vas održavanje ne košta mnogo, a dobro bi možda bilo da bude u drugoj banci u odnosu na onaj račun preko koga primate platu, baš da ne bi došlo do toga da slučajno povučete novac ili trošite svoje pare sa "pogrešnog" računa.



Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac štednja novca lične finansije minut za lične finansije račun u banci namenski računi poseban namenski račun saveti o novcu finansijska edukacija trikovi za uštedu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana