Tekst objavljen: 14.11.2022 16:45        


Istočnjačka metoda koja pomaže i nama koji nismo istočnjaci

Kakeibo - japanska tehnika koja nam pomaže da uštedimo novac Detalj iz japanskog grada Osake


Japan - nama daleka zemlja koja je svetu podarila mnogo toga, a možda najpoznatija je po svojim tehnološkim dostignućima i moćnoj auto - industriji.

Međutim, nas danas interesuje jedna drugačija japanska tehnika, a premda narode sa Istoka bije glas da su manje materijalno orijentisani od zapadnjaka, i Japanci "svog konja za trku" imaju kada je reč o novcu i oblasti ličnih finansija.

Ovaj japanski "konj za finansijsku trku" se zove kakeibo. U prevodu na srpski, ova reč bi najpribližnije mogla da se opiše kao "glavna knjiga u kući", a u nju se upisuju svi prihodi i rashodi.

Reč je o metodi uštede novca koja je nastala kako bi ženama u Japanu olakšala vođenje kućnog budžeta. Važno je napomenuti da ova metoda može lako da se primeni i na svet poslovnih finansija, ali je za nas važno da prvo savladamo sektor kućnog budžeta.

Dakle, šta nam je potrebno da bismo primenili kakeibo metodu?

  • 2 sveske

  • olovka

  • deset minuta tokom svakog dana

  • koncentracija

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako da vodimo evidenciju?

U jednu svesku upisujte aktivu prihoda, u drugu pasivu.

U onoj koju odredite za aktivu, pišete koliko novca zarađujete, koliko ste do sada uštedeli, sumu koju (možda) planirate da investirate, koliko novca ste dobili iz nekih drugih izvora...

Takođe, ovde zapisujete i dohodak od prodaje, ukoliko u toku meseca prodate nešto; na primer, stari bicikl.

U istu svesku zapisujte i da li štedite i koji vid štednje praktikujete. Štednja u ovom slučaju nije rashod već investicija za budućnost.

Obavezno zapišite i za šta tačno štedite!


Druga sveska jeste ona za pasivu. Ta sveska po dimenzijama može biti manja od one za aktivu, a treba da bude uvek sa vama, jer u nju zapisujete svoje troškove.

Ovde se beleže svi troškovi koje imate, a koje bi bilo dobro podeliti u četiri kategorije:

  • Osnovni troškovi (hrana, lekovi, gorivo za automobil ako vozite)
  • Računi (spisak svih mesečnih računa)
  • Zabava
  • Lične stvari (garderoba, pokloni, tretmani..)
I kao dodatna stavka, na spisku treba da se nađu nepredviđeni troškovi, koji su svakog meseca različiti, a to mogu da budu, na primer, popravke u kući.

Važno je zapamtiti da se kakeibo vodi svakog dana. Preporučuje se da interval tokom kojeg vodite evidenciju bude od prvog do poslednjeg dana u mesecu, ali to nije obavezujuće. Možete početi već danas i voditi evidenciju do istog datuma u idućem mesecu.

Još jedan savet jeste da za ovo ne koristite mobilne telefone ili kompjutere, već da zaista koristite dve sveske i pišete rukom. Pisanjem troškova se povećava svest o trošenju novca.

Ukoliko se zaista pridržavate ovih saveta, promene u vašem kućnom budžetu biće vidljive već posle mesec ili dva.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sve o novcu zanimljivosti o novcu novac lične finansije minut za lične finansije finansijska edukacija kakeibo japan kućni budžet novac kako da imam više novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana