Tekst objavljen: 18.01.2023 16:45        


Razmišljate o kupovini auta? Ako je odgovor da, onda nastavite sa čitanjem ovog teksta

Kupovina auta: Evo zašto je keš kredit bolja varijanta od lizinga


Početak nove godine uvek može da bude lep povod za kupovinu novog četvorotočkaša. Kao i svaka druga kupovina i ova se najviše isplati ako već kod sebe imate spreman keš.

Većina nas, nažalost, nije u ovoj poziciji, pa često moramo da vidimo šta nam je "druga najbolja varijanta" kada je reč o kupovini automobila.

U suštini, imamo tri mogućnosti:

  • auto kredit

  • keš kredit

  • lizing

U jednom od naših prethodnih tekstova smo govorili o razlikama između keš kredita i auto kredita, a danas ćemo uporediti lizing i mogućnost kupovine auta putem keš kredita.

Prva stvar koju treba znati jeste:

  • Lizing donekle slično funkcioniše kao i bankarski kredit - davalac lizinga (lizing kuća) auto kupuje na svoje ime i predaje vam ga na korišćenje, a vi onda otplaćujete automobil i naknadu lizing kući. Kada isplatite poslednju ratu, auto prelazi u vaše vlasništvo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kada su u pitanju razlike, onda su ove tri stvari ključne:

  • Učešće - kod lizinga je obavezno vaše učešće u visini od 20% od ukupne cene, dok kod keš kredita to nije potrebno

  • Starost automobila - ukoliko se odlučite za kupovinu putem lizinga, postoje ograničenja u pogledu roka otplate za automobile određene starosti. Pa tako, primera radi, ako je auto star do dve godine, rok otplate može da ide do šest godina, ali ako je auto star četiri godine, imaćete isti toliko vremena da ga otplatite. Kod keš kredita ne postoje ovakvi uslovi.

  • Kupovina samo kod određenih prodavaca - mnoge lizing kuće dozvoljavaju kupovinu samo kod određenih dobavljača, tj. na auto placevima sa kojima imaju saradnju ili čak samo od ovlašćenih uvoznika neke marke vozila. Kada su u pitanju keš krediti, banke ne postavljaju ovakva ograničenja.


Verujemo da smo uspeli da objasnimo ključne razlike između kupovine vozila na keš kredit i putem lizinga. Verovatno i ključna prednost keš kredita u odnosu na ostale bankarske proizvode jeste to što je u pitanju nenamenski kredit, tj. novac koji dobijete od banke možete da iskoristite za bilo šta. 

Ukoliko kupujete auto i to radite na kredit, Kamatica savetnik je najbolje rešenje za vas. Naši savetnici će vam pomoći da pronađete najpovoljniji keš kredit, ali takođe i najpovoljnije kredite za refinansiranje ili stambene kredite koji postoje u ponudi banaka u Srbiji.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
najpovoljniji krediti na jednom mestu kredit za minut najlakše do kredita najbrže do kredita hoću kredit ponude svih banaka sve banke u srbiji stambeni krediti krediti za refinansiranje auto krediti keš krediti kreditni savetnik sve o kreditima na jednom mestu sve o kreditima svi krediti na jednom mestu svi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana