Tekst objavljen: 13.04.2022 17:20        


Kod nas se do nedavno dizalo mnogo buke zbog osiguranja stambenih kredita. Međutim, osiguranje bilo kog kredita koji kupite od banke nije obavezno, a da li je korisno – prosudite sami

Osiguranje kredita – da ili ne?


Mada je poslednjih godina u javnosti bilo mnogo polemika oko toga da li kredit treba osigurati ili ne, a što se najviše odnosi na stambene kredite, činjenica je da je osiguranje kredita – stvar izbora svakog građanina koji od banke kupuje kredit. Dakle, nije reč o bilo kakvoj obavezi.

Postojanje mnogih stavki pri kupovini kredita od banke, a koje smo detaljnije analizirali u jednom od prethodnih tekstova, često zna da zbuni građane. Možda i zbog toga oni ne žele da razmišljaju o još jednoj dodatnoj stavci kredita i novom trošku.

Međutim, hajmo da pogledamo šta može da donese osiguranje kredita.

Kada je reč o keš kreditima i kreditima za refinansiranje, građanin koji uzme kredit može da se opredeli za polisu životnog osiguranja koja pokriva ostatak duga po kreditu, ako se desi da korisnika kredita zadesi smrtni slučaj, trajni invaliditet ili neki od ostalih pokrivenih rizika. Pored ove vrste osiguranja, moguće je i da se uzme osiguranje od nezaposlenosti. U tom slučaju osiguravajuća kuća plaća preostale rate kredita.

Dobro je znati da mogućnost osiguranja od nezaposlenosti nemaju:

  • zaposleni na određeno vreme

  • nerezidetni i oni koji su zaposleni u firmama koje nisu registrovane u Srbiji

Osiguranje pokriva najviše osam mesečnih rata u nizu ili 12 ukupno, ako se dogodi da kupac kredita ostane bez posla. U slučaju smrtnog slučaja, osiguravajuća kuća isplaćuje kompletan ostatak duga. U slučaju invaliditeta postoji više opcija, u zavisnosti od stepena zadobijenog invalidskog stanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kada su u pitanju stambeni krediti, postoji obavezno osiguranje imovine koja se kupuje, a takvo osiguranje omogućava da ukoliko dođe do nekog neplaniranog slučaja (naprimer, izlivanja vode u stan), klijent dobija novac kojim može da plati popravku. U slučaju stambenog kredita, građani mogu da izaberu i životno osiguranje.

Najpoznatije osiguranje kredita koje postoji kod nas je NKOSK osiguranje. Reč je o Nacionalnoj korporaciji za osiguravanje kredita, a banke u Srbiji su obavezne da klijentima ponude stambeni kredit koji ima ovu vrstu osiguranja. NKOSK pokriva situaciju u kojoj klijent banke ostaje bez posla i to u vremenskom periodu do šest meseci. Ovaj mehanizam je smišljen u cilju sprečavanja situacije u kojoj bi banka ušla u proces pokretanja hipoteke. Na ovaj način građanin koji je uzeo stambeni kredit je zaštićen u periodu od pola godine, a banka je zaštićena u istom tom periodu (rate se izmiruju uplatama od NKOSK-a), a i posle toga može da zaštiti svoj novac tako što će aktivirati hipoteku.

Sada, kada znate šta je i čemu služi osiguranje kredita, možete doneti odluku da li ćete uzeti osiguranje kada idući put budete kupovali kredit od banke. Šta god da odlučite, Kamatica savetnik je tu da vam ponudi najbolje rešenje za vas, kada je u pitanju kupovina kredita od banke.

Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja

Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

1 komentar

  1. User image
    Zoran 19.04.2022 16:36

    Ako sam dobro shvatio,kažete da osiguranje kredita,bilo koje vrste ne podleže obavezi osiguranja.Da li je ba to tako.U matičnoj banci,preko koje primam penziju, (znači trajno i uredno primanje,a pri tom sam "mlad"penzioner 66god) sam nekoliko puta uzimao kredit i svaki put sam morao da platim i osiguranje.Takođe,rok otplate koji se na svakom sajtu banaka reklamira kao pogodnost pri otplati na više rata -dužu period,manja kamata,kada dođete u banku,taj period nije 7 već 5godina. Šta onda znači da penzionerski krediti moraju biti isplaćeni najkasnije do navršene 75.godine? Da li su tim pravilima penzioneri oštećeni,mislim da da.U svakom slučaju,nije isto ako je kamata npr10000rsd,ili upola manja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
da li osigurati kredit krediti keš krediti krediti za refinansiranje stambeni krediti osiguranje kredita osiguranje NKOSK

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana