Menja se slika bankarskog sektora

Objavljeno: 29.05.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Vlasnička struktura banka koje posluju u Srbiji, delimično je promenjena dešavanjima koja su uticala na poslovanje banka na globalnom nivou. 

Polovinom februara ove godine na bankarsko tržište Srbije ušla je najveća ruska poslovna banka - Sber banka, čiji je većinski vlasnik (60 odsto) Banka Rusije. U transakciji koju su partneri ocenili kao istorijsku, Sber banka je za 505 miliona evra kupila austrijsku Folks banku (Volks bank International) sa bankama kćerkama u BiH, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji.

Iz kupovine je izuzeta jedino Folks banka u Rumuniji. Na čelu Sber banke, koja čini 27 odsto imovine ruskog bankarskog sektora, nalazi se bivši ruski ministar za privredni razvoj i trgovinu (2000-2007) Herman Graf, potomak Nemaca koji su se u Rusiji naselili za vreme Petra Velikog.

Prošle nedelje prodaju šest banaka i tri lizing društva u južnoj Evropi objavila je i Hipo Alpe Adria banka Austrija.
Njen šef Gotvald Kranebiter očekuje da za Hipo banke i lizing društva u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori banka dobije 1,5 milijardi evra. Prema informacijama iz centrale banke u Austriji, zainteresovanih kupaca još nema, ali se najozbiljniji očekuju iz Rusije i Turske ili neke od južnoazijskih zemalja. Kao ozbiljan kandidat u razmatranje se uzima najveća turska poslovna banka - Isbank, čiji šef sa najavama evropske ekspanzije te banke, dobija znatan prostor u evropskim ekonomskim novinama.

Javni tender za prodaju svog udela (20,34 odsto) u niškoj AIK banci početkom maja je objavila i grčka ATE banka. Iako je AIK banka prošlu godinu završila s dobiti, ta dobit je manja od plana, a za oko polovinu je manja od dobiti iz 2010. godine. Umanjenje dobiti za oko tri milijarde dinara se pripisuje otpisu po osnovu kredita datih Nibens grupi. Od dana objave tendera za prodaju, akcija AIK banke na Beogradskoj berzi pala je sa 1.600 na jučerašnjih 1.410 dinara. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana