Crkva Engleske prodala akcije u Njuz korpu

Objavljeno: 08.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Mondo, Beta

Crkva Engleske je prodala svoje akcije u Njuz korpu (News Corp) Ruperta Merdoka zbog načina na koji je ta kompanija rešavala skandal oko prisluškivanja telefona.

Anglikanski lideri su naveli da nisu zadovoljni što Njuz korp nije pokazao dovoljno posvećnosti reformi poslovanja pošto je ustanovljeno da je tabloid Mardokove medijske imperije “News of the World“ ilegalno prisluškivao razgovore.

Zvaničnik crkve Endru Braun je rekao da odluka o prodaji deonica u Njuz korpu vrednih tri miliona dolara doneta posle razgovora vođstva kompanije i članova odbora za etičko investiranje anglikanske crkve.

- Naša odluka da se povučemo nije doneta lako i usledila je posle godinu dana stalnog dijaloga tokom kojeg je odbor za etičko investiranje izneo više preporuka kako se upravljačka struktura Njuz korpa može poboljšati - rekao je Braun.

On je dodao da taj odbor "ne oseća da je kompanija donela dovoljno promena".

Crkva Engleske ima tri investiciona ogranka s imovinom u vrednosti od 12,5 milijardi dolara, a profiti od investicija se koristi za finansiranje 12.000 parohija, 16.000 crkvi, 8.500 sveštanika i još 10.000 zaposlenih.

Merdok je u julu prošle godine ugasio tabloid zbog afere prisluškivanja, nastale kada su novinari tog tabloida optuženi da su prisluškivali telefonske razgovore i govornu poštu javnih ličnosti i žrtava nasilja da bi došli do tema.

Zbog te afere je pokrenuta velika istraga veze medija s policijom i političarima, mnogo novinara i urednika je uhapšeno, šefovi policije i političari su davali ostavke, a oštećenima su isplaćene ogromne odštete. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana