'Rešenje za Srbiju - kraće radno vreme'

Objavljeno: 14.08.2012


Vesti izvor: Kamatica, Politika

Ekonomista Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije smatra da bi se smanjenjem radnog vremena postiglo fiskalno rasterećenje.

Nikolić kaže da bi smanjenje radnog vremena za pola sata u javnom sektoru Srbije na sedam i po sati, pomoglo fiskalno rasterećenje.

On navodi da ako bi vlada izašla s tezom da za jednu šesnaestinu smanjuje radno vreme u javnom sektoru, što bi mogli da prate i privatnici, "to bi moglo da bude praćeno zamrzavanjem plata na godinu dana“.

- Procene su da bi u 2013. na ovaj način budžet uštedeo najmanje 200 miliona evra - smatra Nikolić.

Što se tiče učinka, verovatno je da bi on samo u preduzećima koja rade na normu bio blago smanjen, dok bi u javnom sektoru svi poslovi koji se obave za osam sati isto tako bili urađeni i za sedam i po možda i sa manjim troškovima grejanja, rasvete, kancelarijskog materijala.

Dakle, otpuštanja ne bi bilo, ne samo zbog političke odluke, već i zbog toga što bi uposleni u javnom sektoru imali dodatni posao, kaže Nikolić.

Prema njemu sledeća faza mogla bi da dođe za tri ili pet godina i zvala bi se - 35-časovna radna nedelja, koja postoji u skoro svim zemljama zapada Evrope.

On navodi da studije pokazuju da manje radnih sati po radniku kreira potražnju za više radnika, a za one angažovane – više slobodnog vremena.

Nikolić dodaje i da "rizici postoje, na primer, rast siromaštva kroz smanjenje zarada (posebno onih s niskim platama) kao i rastući troškovi poslodavaca".  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana